x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Китай и САЩ се карат, царевицата и соята поевтиняват

На Китай се падат над 60% от световния внос на соята и други бобови култури

Китай и САЩ се карат, царевицата и соята поевтиняват
Автор: Фермер.БГ
Американският пазар на соя и царевица отбеляза силен спад на фона на надигащата се търговска война между Китай и САЩ.
 
 
В електронната търговия в Чикаго майските фючърси се понижиха с 2.2% до 372.9 долара/тон, като на моменти слизаха до 361.3 долара/тон. 
 
Котировките на царевицата спаднаха с 1.5% до 150.8 долара/тон. Отбелязаният минимум за тези контракти беше на ниво 146.5 долара/тон, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“.
 
Причината за силното понижение е обявеният план на Пекин да въведе мито от 25% за вноса на селскостопански продукти от САЩ в отговор на тарифните бариери, които Вашингтон подготви срещу някои китайски стоки – главно стомана и алуминий. Пекин от своя страна заяви намерение да обложи с 25% мито 128 вида американски стоки.
 
 
Китай е един от най-големите световни вносители на селскостопанска продукция, който доминира на пазара на соята и другите бобови култури. На страната се падат над 60% от световния внос на такива стоки.
 
Според анализаторите от „СовЕкон“, чувствителният спад на котировките в Чикаго слабо ще се отрази на руските експортни цени. 
Китай вероятно ще продължи активно да купува украинска царевица, като това ще подкрепи цените на руската и изобщо пазара в Черноморския регион. За голяма част от руската царевица обаче не е получено разрешение за внос в Китай от местните фитосанитарни власти.
 
 
„Възможно е да станем свидетели на известно понижение на експортните котировки на слънчогледовото олио, но то едва ли ще бъдe съществено. Връзката между пазарите на слънчогледово и на рапично масло в последно време отслабна до известна степен. При това намаля и корелацията между цените на соята и соевото масло“, отбелязват наблюдателите.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Подем в производството на царевица у нас
 
За всички животни ще се доказва продукция от 2019 г.
18.12.2018 | 35009 прочитания
За всички животни ще се доказва продукция от 2019 г.
Промените в схемите за обвързана подкрепа не касаят единствено животните в планински райони

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news