x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ето за кои американски храни Европа подготвя мита

ЕК публикува списък на стоките, за които може да бъдат въведени митнически бариери

Ето за кои американски храни Европа подготвя мита
Автор: Фермер.БГ
Европейският съюз се подготвя да наложи 25% мита върху вноса на царевица, ориз, соя, червени боровинки и портокалов сок от САЩ в отговор на решението на американският президент Доналд Тръмп да обложи стоманата и алуминия от Европа.
 
 
Европейската комисия (ЕК) публикува в края на седмицата два списъка с американски стоки, които ще бъдат засегнати от евентуални ответни мерки, стана ясно от публикация в Politico.eu, цитиран от БНР.
 
Висше европейски служител е заявил пред електронното издание, че списъкът с контрамерки е предложен за "консултация със заинтересованите страни" и добави, че общата стойност на американският внос, който може да бъде засегнат, ще достигне 6.4 млрд. евро.
 
ЕК се налага да действа в момента, за да бъде гарантирано, че ще уведоми Световната търговска организация (СТО) в срок от 90 дни, но решението дали да бъде активиран предложения списък ще бъде взето едва след три месеца, посочва Politico.
 
Част А от списъкът включва продукти на стойност 2.8 млрд. евро, за които ЕС може да въведе митнически тарифи от 25% във всеки един момент, след като представи този списък през СТО, посочи неназован европейски представител.
 
 
Снимка: Pixabay.com
 
Част Б изброява продукти, които ще могат да бъдат обект на нови мита след 3 години. Това е така, тъй като правилата на Световната търговска организация позволяват незабавни контрамерки само в такъв обем на търговия, за който износът на стомана от ЕС в посока САЩ не се е увеличил през последните години.
 
Междувременно "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че 45 търговски асоциации в САЩ са изпратили съвместна петиция до Доналд Тръмп, в която умоляват американския президент да спре планираното въвеждане на мита за китайски стоки.
 
В писмото организациите посочват, че "тарифите ще предизвикат верижна реакция с отрицателни последици за американската икономика, предизвиквайки ответни контрамерки, задушаване на износна на американската селскостопанска продукция, на експорта на услуги и повишаване на разходите за бизнеса и потребителите".
 
Вместо подобни митнически тарифи, асоциациите настояват администрацията на Тръмп да работи с другите държави, за да се притисне Пекин да бъде сложен край на ограниченията за чуждестранните фирми в Китай.
 
Напрежението в световната търговия доби нови измерения днес, 19 март, след като германският министър на икономиката Петер Алтмайер предупреди САЩ да не се опитват да забият клин между Германия и останалата част от Европа с вносни мита и каза, че евентуална глобална търговска война би навредила както на производителите, така и на потребителите, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Алтмайер, който ще посети Вашингтон, заяви за германския в. "Ханделсблат", че се подготвя за своите срещи с американски представители в тясна координация с европейския комисар за търговията Сесилия Малмстрьом. "Ние сме митнически съюз и действаме съвместно. Не може да бъде в интерес на правителството на САЩ да разделя Европа, а то и не би успяло", каза той.
 
 
Огласените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита от 25% върху вносната стомана и от 10% върху вноса на алуминий се оспорват от европейските и от други търговски партньори на САЩ като Япония. Миналата седмица Тръмп каза, че ще спести на ЕС митата върху стоманата и алуминия, ако съюзът се откаже от бариерите, които издига пред американските стоки.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ЕС подготвя 25% мито за царевицата и други земеделски стоки от САЩ
 
Земеделската комисия ще има думата в новата ОСП
16.12.2018 | 2189 прочитания
Земеделската комисия ще има думата в новата ОСП
Администрацията трябва да има политическа визия в изготвянето на националния стратегически план, съгласи се Порожанов

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news