x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Европейските фермери притеснени от споровете със САЩ

Копа Коджека настоява за гаранции, че фермерите няма да поемат тежката цена заради политически спорове

Европейските фермери притеснени от споровете със САЩ
Автор: Фермер.БГ
Фермерите на Стария континент имат притеснения относно търговските спорове между Европейския съюз (ЕС) и САЩ, който ескалират и могат да доведат до блокирането на търговията на селскостопански стоки, алармира фермерската организация Копа Коджека, цитирана от euractiv.com
 
 
 
Става дума за стоки, сред които фъстъчено масло, царевица, ориз, боб и т.н, посочват фермерите.
„Продуктите са на стойност 3 млрд. евро и това е последното от което се нуждаем“, посочи генералният секретар на най-голямата фермерска организация в Европа Пека Песонен. 
 
Фермерите на Стария континент са под сериозен натиск, особено заради руското ембарго, посочва той и призовава, от името на Копа Коджека, двете  страни да преговарят за търговския си спор и да гарантират, че земеделието няма да плати цената на политиката.
 
Напрежението назря на 9 март, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа за повишените мита за вноса на стомана и алуминий в страната, а от ЕС обещават пропорционален отговор. Преди дни пък Жан-Клод Юнкер съобщи, че общността може да наложи 25% мита на стоки на стойност около 3,5 млрд. евро. 
 
САЩ са най-големият пазар на селскостопанските продукти от ЕС. През 2017 г. износът зад океана възлиза на 21,9 млрд. евро. За сравнение вносът на селскостопански продукти от САЩ в ЕС е на стойност 10,9 млрд. евро.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news