x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ася Гочева: Съфинансирането на директните плащания е абсолютно недопустимо

Съкращение във финансовите пакети за България е изключително лош сценарий, тъй като ще доведе до до изключителни затруднения, смятат от НАЗ

Ася Гочева: Съфинансирането на директните плащания е абсолютно недопустимо
Автор: Фермер.БГ
Съкращение във финансовите пакети за България е изключително лош сценарий, тъй като ще доведе до до изключителни затруднения към и без това недофинансирания земеделски сектор у нас. Това каза и.д. изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева пред bloombergtv.bg. 
 
 
Предвид това, че земеделието в България изостава по конкурентоспособност спрямо държавите членки, особено спрямо по-старите страни-членки, то разчита и е силно зависимо от европейското финансиране, отбеляза Гочева и допълни: 
 
„Държавните субсидии в никакъв случай не биха могли да изместят или да заменят еврофинансирането. Съфинансирането на директните плащания за нас, като Национална асоциация на зърнопроизводителите, е абсолютно недопустимо и немислимо с оглед на това, че държавите разполагат с различни възможности. При нас тези възможности са прекалено ограничени“, каза Гочева. 
Тя припомни, че позицията на земеделското министерство у нас е същата. 
 
„Българската позиция напълно съвпадна с позицията на земеделската общност, около която се обединихме миналата година. И не бихме подкрепили по никакъв начин такова съфинансиране, защото това би генеририло допълнително изкривяване на конкурентоспособността“, обясни Гочева. 
 
Тя посочи, че данните на анализаторите сочат, че по-голямата част от директното подпомагане на практика се пренасочва за покриване на разходите за земеползване. 
 
„Конкретен пример беше представен от фондация InteliAgro, че за всеки лев директно плащане на площ, 0,72 лв. от него се насочват за покриване на ренти или за наеми на земята. Като в Североизточна България директното плащане дори не достига. Знаете, че там рентите надхвърлят 120-150 лв./дка.“, каза Гочева.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ОСП: По-силен акцент върху външното сближаване на плащанията след 2020
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news