x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Неков: Субсидиите за земеделците в ЕС трябва да са еднакви

Друг сериозен проблем е разграбването и концентрацията на земя, която е все по-ограничен ресурс, коментира Неков

Неков: Субсидиите за земеделците в ЕС трябва да са еднакви
Автор: Фермер.БГ
Земеделските производители от България, Хърватия, Румъния, Полша, Финландия и други страни са изправени пред сходни предизвикателства, свързани с промяна в климата, борба със все по-устойчиви болести и вредители, трудности при намирането на работна ръка.
 
 
За това остава необясним въпросът за разликите в подпомагането и неравните субсидии, които получават. Трябва да има еднакви субсидии, за едно нормално функциониране на единния пазар в ЕС. Това заяви снощи евродепутатът Момчил Неков на извънредно заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП в Стасбург. 
 
„Друг сериозен проблем е разграбването и концентрацията на земя, която е все по-ограничен ресурс. Това е проблем за навлизането на млади и нови фермери. Проблем е и концентрацията на субсидии в ръцете на малко производители. Трябва да се намери успешна формула, която да намери баланса между размера на субсидия и икономическото отражение, например чрез по-голяма подкрепа за производители, които реално създават и поддържат повече работи места в селските райони“, коментира още Момчил Неков.
 
Той допълни, че европейските производители и потребители в различните части на Европа очакват еднакво качество на продуктите от еднаква марка и опаковка.
 
Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП обсъди доклад относно бъдещето на изхранването и на селското стопанство. Европейският парламент цели приемане на позиция относно бъдещата обща селскостопанска политика и многогодишната финансова рамка. Очаква се това да стане през май тази година, когато и Европейската комисия ще даде своето предложение за бъдещето на бюджета на Европейския съюз.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Порожанов: Има консенсус в ЕС, че ОСП трябва да бъде адекватно финансирана
 
До 100% финансиране при лизинг на земя
10.12.2018 | 3587 прочитания
До 100% финансиране при лизинг на земя
Фермерите търсят опростена и бърза процедура за осигуряване на средства за новата стопанска година

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news