x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агрометеорология: Зимата се завръща

Очаква се понижаване на температурите

Агрометеорология: Зимата се завръща
Автор: Фермер.БГ
След необичайно високите за сезона температури през първото десетдневие на януари, довели до възобновяване на вегетационните процеси при част от зимните житни култури и някои дървесни видове на места в Тракийската низина и в източните райони на страната, през следващите седем дни агрометеорологичните условия ще претърпят значителна промяна. Това гласи  прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
Те очакват съществено понижение на температурите и средните стойности под биологичния минимум, необходим за вегетация на есенните посеви. 
 
В средата на януари агрометеорологичните условия ще придобият зимен характер и ще възстановят покоя при зимните житни култури. Прогнозираните стойности на минималните температури са над критичните за зимуващите земеделски култури.
 
Очакваните валежи от дъжд и сняг през второто десетдневие на януари ще увеличават есенно-зимните влагозапаси и в двуметровия почвен слой. В началото на зимата почвените влагозапаси при пшеницата в 100 см слой в голямата част от полските райони бяха с нива над 90% от ППВ.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Топлата зима притеснява пчеларите
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news