x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агрометеорология: Какво ще е времето през януари?

През повечето дни от януари температурите ще са над климатичните норми

Агрометеорология: Какво ще е времето през януари?
Автор: Фермер.БГ
© снимка: Pixabay
Необичайно високите температури в началото на зимата нарушиха покоя при част от есенните посеви в полските райони на страната, сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ към БАН за месец януари.
 
 
След топлото за сезона време, прогнозираното застудяване в средата на първото десетдневие на януари, ще възпрепятства нежелателната вегетация при зимните житни култури, която би довела до намаляване на тяхната студоустойчивост.
 
През повечето дни от януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми, но под биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при пшеницата, ечемика и зимната рапица. През месеца в по-голямата част от полските райони есенните посеви ще запазят състояние на покой. 
 
Изключения ще се наблюдават на отделни места по Черноморието, по долината на р.Струма и в крайните южни райони. През относително топлите периоди, в началото на месеца и през третото десетдневие, в тези части от страната при пшеницата и ечемика ще се създават условия за протичане на слабо изразена вегетация, но тя няма да доведе до промяна във фенологичните фази на културите.
 
През януари прогнозираните минимални температури до минус 13°С, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, ще представляват опасност само за най-късно засетите посеви с ечемик и пшеница, които ще зимуват във фаза втори-трети лист. В резултат от наднормените температури в края на есента зимните житни култури и рапицата напреднаха в развитието си и голяма част от тях встъпиха в подходящи фази за зимуване. При пшеницата и ечемика преобладава фаза братене, а при рапицата - фаза розетка (7-8-9 листа).
 
През месеца очакваните валежи (около и под нормата) ще увеличават влагозапасите и в двуметровия почвен слой. В края на есента почвените влагозапаси при пшеницата в еднометровия слой в по-голямата част от земеделските райони бяха много добри, с нива над 90% от ППВ (пределна полска влагоемност). Изключения имаше само на отделни места в Дунавската равнина (агростанциите Кнежа, Новачене) и в североизточните райони на страната.
 
През януари по-подходящи условия за провеждане на резитби при овощните култури ще има през третото десетдневие, когато се очаква относително сухо и меко за сезона време.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Агрометеорология: Възобновяване на вегетацията при есенните посеви
 
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
10.12.2018 | 6350 прочитания
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
Налаганите високи цени на въглеродните емисии и готвеното отпадане на антидъмпинговите мита за внос от страни с ниски рестрикции водят до ликвидация на сектора

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news