x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

AGRI 4.0 става все по-близка реалност в земеделието

Европейското селско стопанство ще запази своята конкурентоспособност, благодарение на цифровите технологии, смята еврокомисар Габриел

AGRI 4.0 става все по-близка реалност в земеделието
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com
Министрите на земеделието на държавите членки подписаха важна декларация, наречена Интелигентно и устойчиво цифрово бъдеще за земеделието и селските райони в Европа.
 
 
Това съобщи в социалните мрежи еврокомисарят по цифровизация Мария Габриел
Целта на декларацията е да отговори на икономическите, социалните и екологичните предизвикателства пред сектора на земеделието и храните, както и пред селските региони. Тяхното бъдеще зависи от успешното усвояване на технологии като изкуствения интелект, роботиката, интернет на нещата (IoT) и връзка с бърз широколентов интернет.
 
Благодарение на тях европейското селско стопанство може да запази своята конкурентноспособност и да продължи да бъде източник на висококачествена храна в нашия дом, като в същото време носи достойни приходи на земеделските производители, посочва Габриел. 
 
Снимка:Facebook/Мария Габриел
 
Технологии като изкуствения интелект ще помогнат за по-прецизно използване на пестицидите и по-ефективно управление на водните ресурси. Това не само ще доведе до по-малко разходи за земеделците, но и ще помогне за развитието на устойчиво земеделие, като в същото време се запазва екологичното равновесие, уверен е еврокомисарят. 
 
Иновациите са ключът към успеха във всяка стопанска област и земеделието не е изключение. Затова министрите се ангажираха да надграждат върху инициативи като мрежата от интелигентни хъбове за селското стопанство SmartAgriHubs. Тези центрове, където се раждат иновациите, трябва да присъстват навсякъде в ЕС - поне по един във всяка държава членка.
 
„Искрено се надявам, че днешният ангажимент на министрите, който те поеха пред мен, пред колегата ми еврокомисар по земеделието Фил Хоган и пред цялото ни общество, ще намери изражение в прилагане на конкретни мерки и приложение на новите технологии. Залогът е достатъчно висок - подобряването на качеството на живот на всички граждани, живеещи и работещи в селските региони. Именно там цифровите технологии ще ни бъдат от огромна полза за постигане на тази цел“, заключва Мария Габриел.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
AgriTech Market 2019: Дигитализацията
 
Дамите в селското стопанство: Катерина Кънева
17.05.2019 | 2371 прочитания
Дамите в селското стопанство: Катерина Кънева
С течение на времето работата ни хареса, освен това медът е страхотен продукт, който трябва да присъства във всеки дом

Смятате ли, че системите за напояване са в готовност за сезона?

news