x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агнетата в ЕС поевтиняха, овцете поскъпнаха през януари

Повишение на пазара на агнетата е имало само през второто тримесечие на миналата година

Агнетата в ЕС поевтиняха, овцете поскъпнаха през януари
Автор: Фермер.БГ
Тенденцията към намаляване на цените на агнетата в ЕС, която се наблюдаваше през 2017 г., продължава и през януари тази година, докато при овцете е отчетено поскъпване.
 
 
Това съобщи полският аграрен институт IAFE-NRI, цитиран от farmer.pl. През първото тримесечие на 2017 г. средната цена на агнетата в ЕС-28 е със 7% по-ниска в сравнение с предходната година. Единствено в периода април – юни има минимално поскъпване - с 1%. 
 
През третото  и четвъртото тримесечие на миналата година цените на живите агнета отново падат – съответно с 1% и с 5% спрямо същите периоди на 2016 г. 
 
През януари тази година средната цена на агнетата в ЕС е на 544,3 евро/ 100 кг трупно месо, като е с 12% по-ниска от тази през януари 2017 г.
 
 
 
Продължава обаче възходящата тенденция при цените на овцете. До средата на миналата година те падаха, но през втората полугодие тръгнаха нагоре. 
 
Средната цена на овцете в ЕС през първото тримесечие на 2017 г. беше с 11% по-ниска на годишна база, а през второто се задържа на същите стойности, както и през 2016 г.
 
 
През третото тримесечие на миналата година обаче овцете в ЕС поскъпнаха средно с 3% до 505 евро/100 кг, а през четвъртото тримесечие – с 2% до 488 евро/100 кг. 
 
През януари средната цена на овцете в ЕС достигна 494,7 евро/100 кг клинично тегло. Тази стойност е със 7% по-висока спрямо януари 2017 г.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
България може да изнася агнешко за Арабския свят – популизъм
 
Агроиновации: Опазване на биоразнообразито за по-продуктивни пасища
22.09.2018 | 1026 прочитания
Агроиновации: Опазване на биоразнообразито за по-продуктивни пасища
1000 португалски фермери са засявали на площ от 50 000 хектара различни смесени, бобови и други култури с цел поддържане на по-голямо биологично разнообразие в пасища

Трябва ли да се плащат данъци върху субсидиите?

news