x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Търговията с животни за Турция тръгва веднага след Нова година

Няма ограничения за обема на доставките, стига фермерите ни да спазват изискванията на клиентите

Търговията с животни за Турция тръгва веднага след Нова година
Автор: Фермер.БГ
Търговията с живи животни за Турция ще започне веднага след Нова година, прогнозира пред Фермер.БГ Бойко Синапов, съветник на земеделския министър Румен Порожанов по въпросите на животновъдството.
 
 
Двете страни сключиха тази есен споразумение, което урежда износа на дребни живи животни – агнета, шилета и овце, от България за Турция. Едрите ще бъдат експортирани като месо при спазване на определени условия. Те ще минават през контролирани кланици, които вече са одобрени.
 
„Ние, като министерство на земеделието, сме си свършили работата. Сега на ход са търговците от турска страна и всички, които имат нужда от нашата продукция“, каза Синапов. По думите му няма никакви ограничения за количествата, които ще се изнасят, нито ангажименти за обеми на доставките. Турският пазар е необятен и търсенето на месо с определени качества там остава високо.
 
 
Износът на живи животни от България в това направление бяха прекратени през 2011 г., след като в нарушение на договореностите някои стопанства у нас си позволиха да изнасят за Турция румънски агнета, представени като българско производство.
 
„Това беше удар по нашите ферми. Сега успяхме да гарантираме, че повече това няма как да се случи, защото в крайна сметка и ние се борим да защитим интересите на нашите производители“, обясни Синапов.
 
Решен и още един проблем в двустранната търговия с месо. Клиентите от турска страна са поставили специални изисквания към обектите, в които ще се колят  едрите преживни животни – телета и говеда. Едно от условията е в тези кланици да не се обработват прасета.  Традиционно високи са и ветеринарните изисквания. 
 
След подновяването на износа българските фермери ще получат възможност за директно договаряне с турските клиенти без посредници.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Другата седмица подписваме договор с Турция за износ на животни
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news