България обикновено произвежда между 4.5 и 5.5 млн. т пшеница годишно, а през тази година по статистика ще стигне производство от около 5.2 млн. т зърно, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. И допълни, че за изхранване на населението годишно са необходими около 2 млн. т зърно, необходими са и сравнително малки количества за производство на базови и предбазови семена, както и брашно и др., останалото отива за износ.

 

„Не може огромната част от произведеното зърно да отива за износ. Ако се преработи зърното във фураж, ако от него има мляко и месо, млечни продукти и колбаси, това означава 4-5 пъти добавена стойност вътре върху продуктите”, пресметна по време на среща със земеделски производители зам.- министърът.


ВИЖТЕ ВИДЕО:

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!