Фермери от Йозгат, град в Централна Турция, отглеждат домати в геотермално отопляеми оранжерии. Продукцията след това се реализира на вътрешния пазар и в Испания, пише изданието Hurriyet.

Анализатори чакат ръст на домата с 9%

За да се справят със студените месеци, фермерите в Йозгат решават да използват геотермалните извори в областта. Те създават оранжерии. Геотермалното отопление е удобно, тъй като е евтино. Инициативата стартира още през 2014 г. на площ 5,6 ха. Оттогава насетне турските производители отглеждат домати без почва. В подобна геотермално отопляема оранжерия производството е целогодишно. 

От само 0,1 ха се събират 50-60 тона домати.

За отглеждането на доматите не се изисква почва. Реколтите на хектар достигат 500-600 тона. Имаме още една такава оранжерия – тя е в Соргун, казва Зияатин Оздемир, ръководител на местния департамент по селско стопанство и горите. 

По думите на Оздемир, градът разполага с голям потенциал, когато става дума за геотермални източници

Не само тук, но и в Соргун, Сарайкент и Йеркьой има геотермални води. В тези райони може да се осигури производство през цялата година, допълва той.