Основен приоритет за министъра на земеделието на Холандия Карола Шутен са непрекъснатото производство на свинско месо, понижаването на риска за здравето на хората и животните и околната среда. Във връзка с това в страната се въвеждат редица мерки за подкрепа на устойчивото производство. В частност – на свиневъдните ферми, които изпитват финансови или производствени трудности. Те ще получават държавна помощ, информира meat-inform.com. 

Порода в беда: Източнобалканската свиня е пред изчезване

Правителството на Холандия прави крачка напред към устойчивото производство на свинско месо, а именно чрез осигуряване на здравословно жизнено пространство, високи стандарти за благополучието на животните и принос към подобряването на климата. Тези мероприятия изискват допълнителни инвестиции, заради които стопанствата нерядко изпитват финансови проблеми. За да работят свиневъдите в посока устойчиво производство, правителството им предлага субсидии. 

Така съвместно с представители на бизнеса ще се работи над програмата "Vital Pig Farming", чиито цели са: 

- Правилна грижа - дейността на фермата не провокира вредни последствия – например неприятна миризма, за хората, живеещи в близост до свинефермата;

- Централно място в циркулярната икономика – в качеството на фураж за свинете може да се използват продукти, които не са годни за потреблението от човека – например странични продукти от хранителната промишленост. Свинският тор е ценна суровина за бионергетиката, алтернатива на химичните торове в земеделието; 

- Стремеж неутрално за климата производство на свинско месо;

- Здрави свине без систематично използване на лекарства -  в частност антибиотици, с цел намаляване на резистентността към антибиотици.