Швейцарският фермер Йоаким Аншо ще учи български земеделци да правят алпийско сирене.
 
 
Във фермата „Под Балкана“ на семейство Кулови в село Васил Левски, Карловско, Йоаким ще направи демонстрация как се прави меко сирене от козе мляко и полутвърдо сирене от биволско мляко. В четвъртък и петък, във ферма „Благовец“, Монтанско пред фермери от Северозападна България, швейцарският фермер ще представи технология за меко и твърдо швейцарско сирене, като този път ще бъде използвано овче мляко.
 
Обучението се организира в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“.
 
Мекото сирене, направено във ферма „Под Балкана“, Йоаким ще представи в  сряда, 19 юли, на четвъртото издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред Министерството на земеделието, храните и горите. 
 
 
Йоаким Аншо работи в семейната био ферма Льо Сапале в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о. Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя. От осем години  работи в стопанството, като отговаря за преработката на млякото и ръководи петима от общо шестте работници във фермата.
 
Семейството отглежда 1000 овце от френската порода Лакон. Имат 80 хектара, откъдето добиват само сено и повече от 500 хектара пасища в планината на 1500-1700 метра надморска височина за лятна паша. Отглеждат и 50 млечни кози, както и 80 прасета. Преработват годишно 180 000 литра овче мляко и 170 000 литра краве мляко. 
 
В момента семейната ферма на Йоаким произвежда 30 различни млечни продукта: краве кисело мляко; кисело мляко овче; сирене овче прясно, меко сирене: козе, краве, овче; козе и краве синьо сирене; полутвърдо сирене от краве, козе, и овче мляко, твърдо сирене от овче мляко, масло; кисели млека с плодове и други.