Всяка година над 88 млн. тона храна се изхвърля в Европейския съюз (ЕС). Решение за това предлага изследователят Кристина Лилейстранд от техническия университет в Гьотеборг в Швеция, пише онлайн изданието thecattlesite.com
 
 
„Количеството храна, което се изхвърля в последно време, е огромно. По-голямата част от хората, но загубите идват и от проблеми с логистиката. С корекции в логистичната система, ще можем да осигурим по-дълго време доброто качество на храната, когато пристигне в магазините“, твърди ученият. 
 
 
През последните години тя е работила върху това да реши проблемът, които среща компаниите, занимаващите се с производството, преработката и доставката на храни, без това да се отразява на качеството й, а също така и да се намалят вредните емисии в атмосферата, произвеждани от транспортните средства. 
 
„Логистичната система е тази, която свързва цялата верига – от фермата до магазина. Трябва да намерим начин да намалим загубата на храна“, казва Лилейстранд.   
Изследването е включвало шведски производители, преработватели и прекупвачи. В тяхната работа изследователката е открила девет начина за подобряване на пренасянето на храна. 
 
 
Много важна част от това е всички да работят заедно. Друг важен фактор е подредбата в камионите, как се пренасят палетите от един транспорт на друг, а също така и бързината, с която се пренасят. 
 
„Много от логистичните системи са дълги и сложни, а това води до дълго транспортиране и отделяне на големи количества изгорели газове“, заключва шведската изследователка.