Нов сорт пипер – Ивайловска капия, с висока съдържание на сухо вещество (до 9- 10%), създадоха съвместно Опитната станция по поливно земеделие - Пазарджик и Институтът по зеленчукови култури – Марица, съобщиха от Селскостопанска академия (ССА).
 
 
Високият процент сухо вещество правят сорта подходящ за печена капия. Той се характеризира с двустенна, дву или трикамерна чушка често с кукичка на върха. В зелено състояние е светло до нормално зелена. Дебелината на чушката (перикарп) стига до 8-9 мм. Това обясни директорът на Опитната станция доц. д-р Христина Георгиева.
 
Станцията единствена в структурата на ССА и страната, която развива експериментална дейност при напояване на полските култури. Във връзка с намаляване на себестойността на продукцията и ограничените водни запаси като основен акцент е използването на „нарушения поливен режим“. 
 
С традициите си в сортоподдържането и семепроизводството, станцията е стожер за запазване на генетичната идентичност на български сортове. ОСПЗ поддържа и произвежда семена от сортове от обикновена пшеница, ечемик и тритикале, както и български хибриди от царевица.