• Хранене на бременни кози

    Хранене на бременни кози

    От значение е дажбите на козите да бъдат балансирани по хранителна стойност и да са съставени от качествени фуражи.

  • Ангорска коза

    Ангорска коза

    Ангорската коза се отнася към една от най-старите културни породи. Наименованието е получила от гр. Анкара (Турция), в околностите на който се развъждат най-много ангорски кози.

  • Грижи за козите

    Грижи за козите

    Козите трябва да се поддържат винаги чисти. Преди сутрешното доене тялото на козата се изчиства с твърда четка, при което кожата се изчиства от потта, праха и нечистотиите.

  • Технология за отглеждане на кози

    Технология за отглеждане на кози

    Млякото на козите е с високи диетични качества, има антиинфекциозни, антианемични и антихеморагични качества. Месото на козите е диетично, с най-висока цена на международния пазар.

  • Доене на козите и грижи за вимето

    Доене на козите и грижи за вимето

    Добиването на повече и чисто мляко зависи главно от породата, режима на хранене и отглеждане, редовното и правилно доене и грижите, които полага гледачът за вимето на козата.

  • Хранене на козите - фуражи

    Хранене на козите - фуражи

    Храненето е едно от най-важните условия за правилното отглеждане на селскостопанските животни. Козата е относително невзискателно животно.

  • Заплождане на козите

    Заплождане на козите

    Козите живеят средно 9-10 години, а срокът на стопанското им използване е 7-8 години. Само добре развити и израснали козички може да се заплождат на 10-12-месечна възраст.

  • Окозване на козите

    Окозване на козите

    За нормалното раждане на яретата е необходимо пълно спокойствие на майките, добре почистено, сравнително топло, сухо и без течение помещение.

Следваща >>