Няма такава кайсия като българската, тя е желана. Аз я наричам нашето злато. Това каза Незиха Сали, овощар от Добричко за Фермер.БГ.
 
 
„Няма кайсии в Европа. Нас, като български производители, ни ценят много и търсят нашия плод. А така както го правим, те го цитират. В кайсията малко или много си казваме думата. Няма такава кайсия като българската, тя е желана“, коментира Сали.
 
По думите й интересът към жълтия плод е много голям.
 
„Винаги казвам на колегите, че когато обикалям по панаири и говоря с колеги, разказвайки им историята за това какво отглеждаме, те само ме изслушват, но кажа ли кайсия, веднага ми дават своя номер и ми казват да им звънна обезателно. Българската кайсия е много обичана и стига високи цени“, обясни производителят.
 
Незиха Сали, разясни, че цената на кайсията надвишава тази на черешата.
 
„Като цени надвишава тези на черешата. Градини с череши има много у нас, но кайсиите не могат да се отглеждат навсякъде. Например нашата градина е 1000 дка. Ако обаче се отдалечим с 50 дка от нея, не става. Има си определени точки за кайсията. Плодът е жълт и аз го наричам нашето злато“, заключи Сали.