Традиционно времето е онзи фактор, който определя кога плодовете и зеленчуците може да бъдат прибрани от полето. Тази година, това са хората. Или по-скоро хората, които отсътстват от полето, пише германското издание zeit.de.

Улеснява се повторното наемане на сезонни работници от чужбина

Все повече фермери се оплакват от острата липса на сезонни работници, което провокира изоставяне на готова продукция от аспержи и ягоди по полетата, тъй като това е кутура, която не може да бъде прибрана достатъчно бързо.

От 2010 г. насам все по-малко сезонни работници търсят препитание в Германия. Числото им е намаляло от 330 000 до 286 000.

Друга причина за този спад е популяризирането на механизацията. Все повече машини се виждат по земеделските площи, а те отменят потребността от наемане на хора.

Въпреки това германските фермери се чудят как да оцелеят през този сезон, тъй като нужда от работна ръка има. Най-силно засегнати са производителите на ягоди.