Разрастването на плесените може да се случи по време на преработката и съхранението на реколтираните продукти и храната. За да се предотврати това, е необходимо познаване на условията за растеж на плесените и мерките за контрол, съобщиха от електронното издание Грийнтех.
 
 
Излишната влага се счита за най-критичния фактор, допринасящ за растежа на плесените. Зърната, съхранявани при висока относителна влажност, лесно абсорбират излишната влага от въздуха. 
 
Акарите и насекомите използват хранителните вещества в зърното и произвеждат вода като метаболитен страничен продукт и следователно произвеждат допълнителна влага, достатъчна за растежа на плесените.
 
Реакцията на Майлард
 
Нагряване – това е врагът на фуражните плесени. Влажната бала може да премине през процес на нагряване. Когато вътрешната температура на бала остане в диапазона от 50 до 65 ° C, обикновено се получава разваляне на плесента. Топлинното увреждане, известно още като реакцията на Maillard, се получава, ако температурата на балата надвиши 65 ° C.