Морковите са любимо „ястие” за зайците. Съдържат голямо количество провитамин А (каротин) и витамините В1, В2 и С. Полезни са както за възрастните, така и за младите зайци. Подхранването на зайчетата с моркови може да започне още на 20-ия–25-ия ден след раждането им. На тази възраст трябва да им се дават неголеми количества – по 20-30 грама на ден, а след това количеството да се увеличи и да достигне 80-100 грама. Възрастните зайци, в зависимост от физиологическото им състояние, може да получават в дневната си дажба от 250-300 до 400 грама моркови. Те трябва да бъдат пресни или добре съхранени, а преди използването им да се измиват старателно и да се почистват от плесени. За най-малките зайчета е добре морковите да бъдат настъргани. Много важно е да се съхраняват правилно. В противен случай морковите губят голяма част от витамините си и не може да се използват като витаминозна храна. Ако стопанинът не е в състояние да организира правилното им съхраняване, те трябва да се силажират с примес от зелеви листа. Още нещо, което трябва да се каже за морковите, е това, че те са много полезни за бременните зайкини, за малките зайчета и за мъжките разплодници, особено при подготовката им за случната кампания. Морковите, както и другите кореноплоди и клубеноплоди съдържат лесноусвоими въглехидрати, витамини и малко сурови влакнини. Хранителната им стойност не е особено голяма, но те подпомагат усвояването на другите фуражи в дажбата.