Новини за микроорганизми
-
Земеделие
23.03.2024
Плодородието расте със задържането на повече въглерод в почвата
Деградацията не подминава българските почви и пасища, Бургаският регион е най-уязвим
-
Земеделие
08.03.2024
Регенеративно земеделие: Здрава почва, здрави растения
След кратък преходен период няма разлика в добивите между конвенционалното и регенеративното земеделие
-
Земеделие
02.03.2024
Промените в климата: Очаквани притеснения и за земеделието
Д-р Абдула Ал Мандус, Световна метеорологична организация: Спешните мерки са необходимост
-
Моята Ферма
09.12.2023
Близката ферма: Как се отглеждат оранжерийни зеленчуци без плуг, фреза и химически пестициди
"Нямам фреза и плугове. Никога не ора и не фрезовам почвата" - създателят на "Близката ферма" Иво Тончев разказва за регенеративните практики, които прилага в оранжерийното производство на зеленчуци
-
Пчеларство
21.11.2023
Болести на пилото при пчелните семейства
От болестите на пилото с най-голямо значение са заразните така наречените гнилци. От тях боледуват личинките-било преди, било след запечатването. Яйцата преди излюпването на личинките не се засягат от заразни болести, а само от простудяване или уродства.
-
Земеделие
04.11.2023
Как Испания се бори с опустиняването на земята
За фермерите от Алмерия изменението на климата е факт. Те от първа ръка виждат как опустиняването напредва
-
Еко/Био
08.10.2023
Българско стопанство работи като устойчив бизнес модел
Реколтата тази година е наполовина, но ще се справим, оптимист е биологичният производител Цветан Цеков
-
Земеделие
23.08.2023
Знаехте ли, че полезащитните пояси повишават добива?
В Добруджа са останали около 60% полезащитни пояси от първоначално засадените
-
Земеделие
10.08.2023
Млад компютърен специалист сменя офиса със земеделската работа
Кошути изяли дините тази година, но добрата реколта от пъпеши компенсира несгодите
-
Еко/Био
14.05.2023
Компост и компостиране - най-важното, което трябва да знаем
Гл. ас. д-р Цветанка Динчева от Института по зеленчукови култури “Марица” разказа повече за материалите, подготовката им за компостиране и етапите на процеса
-
Политика
10.05.2023
Зърнената криза: Дезинформация или истина?
Украинското зърно попада в центъра на разследване за верността на обвиненията към него
-
Еко/Био
30.04.2023
За компостните чайове - интересни факти и приложение
Смята се, че те имат 500 пъти по-висока концентрация на микроби от компоста и оказват благотворно влияние върху почвата
-
Интервюта
21.04.2023
Защо фермер замени рапицата с лен?
Александър Сотиров използва и микробиални торове, гледайте видеото, за да разберете защо
-
Еко/Био
15.04.2023
Зърнопроизводство чрез биоконтрол - възможно ли е?
Зърнените култури могат да се отглеждат успешно чрез агроекологични методи
-
Земеделие
17.03.2023
Лозарите искат спешна среща с ръководството на аграрното министерство
Искат работещ лозарски регистър и решаване на още много наболели проблеми
-
Дамите в селското стопанство
17.03.2023
Дамите в селското стопанство: Мирана Илиева
Най-ценното за мен е обратната връзка с хората, ползващи продуктите ни, споделя дългогодишната пчеларка
-
Земеделие
28.02.2023
Как земеделецът Николай Чистов от Ямбол реши проблема с щурците?
Земеделецът разказва защо внедрява в конвенционално зърнопроизводство микробиални торове и как води успешна борба срещу вредители като нощенка и щурци
-
Животновъдство
15.02.2023
Говедовъди продават мляко под себестойност и работят със страх
Фермерски организации търсят отговори за дъмпинговия внос на мляко от Агенцията по храните
-
Земеделие
16.01.2023
До 50% по-малко използване на пестициди. Ще можем ли да го изпълним?
Как да стане това?
-
Любопитно
15.01.2023
Защо pH на почвата е толкова важно?
Почвите не трябва да са твърде кисели или твърде алкални. Във втория случай може да бъдат провокирани проблеми, свързани с наличието на микроелементи