Безопасността и качеството на храните са сред основните приоритети на МЗХГ. Стремим се да насърчаваме утвърждаването на качествените стандарти в тази област.
 
 
Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, който присъства на честването на Дeня на хранително-вкусовата промишленост и петнадесетата Национална научно-практическа конференция с международно участие на тема: „Българските храни - гаранция за здраве и дълголетие“, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.
 
Той допълни, че са наложени високи изисквания към производителите за достигане на международни стандарти и се работи активно по регистрацията на наименования по европейските схеми за качество.
 
Доц. Иванов подчерта, че действията, които предприема МЗХГ за стабилно развитие на хранително-вкусовата промишленост, са многопосочни. Те обхващат както създаването на ново законодателство и усъвършенстване на съществуващото, така и подобряване на механизмите на oфициалния контрол, подкрепа на родния производител на храни и създаване на по-добри възможности за достъп на българските храни на пазара.