Наполовина по-слаба е тази година реколтата от праскови, но въпреки това производителите са се надявали да осъществят добър износ към Русия и Румъния. „Основният конкурент на международните пазари на българските праскови е Гърция.

 

Тази година гръцките производители загубиха позициите си в Русия и Украйна, което доведе буквално до „изсипване“ на продукцията от гръцки праскови на пазарите в България и в Румъния“, коментира за Фермер.БГ Коста Петров, председател на сдружение "Българска праскова".

 

Ембаргото на Русия пък затваря пътя на българските праскови към руските пазари. „Имахме предварителни договорености за износ. Надявахме се да реализираме 180-200 т десертни праскови в Петербург, но след наложеното ембарго сделката не може да бъде осъществена.

 

Направихме опит за износ към Прибалтийските страни, но се оказа, че продукцията на Испания, Италия и Гърция – около 300 тира - е разтоварена в тези страни след забраната за внос в Русия“, допълни Коста Петров.

 

През 2013 г. в Румъния са били реализирани 1500-1800 т български праскови. През тази година и половината от това количество е нeвъзможно да бъде продадено там, според производителите. „Опитваме се все още да изнасяме – към Букурещ и Констанца основно – но е трудно“, коментира Петров.

 

Пазар за родните праскови се търси и по Черноморието и София. Коста Петров предупреди, че това очаква и производителите на картофи и на ябълки, например. Производителите очакват пазарите в ЕС, включително и България, да бъдат залети от полски картофи и ябълки, които няма да бъдат реализирани на руските пазари.

 

Според Петров проблемите с пазарите са основно за праскови за свежа консумация. „При прасковите за преработка имаме сравнително добра реализация. Все още фабриките работят и продукцията се изкупува. Български праскови за преработка се реализират дори в Гърция.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!