Лоша хигиена, неправилно етикетиране на храните и съвместно съхранение на различни продукти, които изискват различен температурен режим – това са част от най-често срещаните нарушения, открити от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) това лято. 
 
 
Контролният орган публикува обобщени данни за резултатите от проверките. Инспекторите на Агенцията по храните често са констатирали също несъответствия в сградите и използваното оборудване, а също и липса на регистрация по Закона за храните. 
Особено опасна за потребителите и за честната конкуренция на пазара е търговията с храни без идентификационна маркировка за произход и годност.
 
Сред откритите нарушения са още нередовното водене на записи за входящ контрол и неизпълнението на мониторингови програми за контрол на хигиената и на готовия продукт. Разкрити са и несъответствия на дейностите и предлагания асортимент спрямо разрешените в издаденото удостоверение за регистрация по Закона за храните.
 
Извън текущия контрол това лято инспекторите на БАБХ са извършили 4 552 извънредни проверки, като са издадени 463 предписания и са връчени 82 акта за административни нарушения.
 
За унищожаване са насочени 655 кг храни от животински произход с изтекъл срок на годност, без етикетировка и без маркировка, 33 кг храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност. Временно е спряна работата на шест обекта.