Селскостопанските междубраншови организации обединяват различни оператори по веригата за доставки на храни – от фермери и преработватели до супермаркетите. Целта им е да подобрят комуникацията между различните играчи в търговската мрежа и да стимулират колективното вземане на решения и водене на преговори с властите, се казва на сайта на ЕК.

Чакаме близо 1000 делегати на Световния конгрес по лозарство и винарство

Ново проучване, инициирано от ЕК, сочи, че въпреки че не във всяка страна-членка на ЕС има междубраншови организации, там, където такива има, се забелязва ефективността им.

Засега такива организации има в 8 страни-членки на ЕС – Франция, Гърция, Испания, Унгария, Италия, Холандия, Португалия и Румъния. Тяхното значение и ефикасност ясно се забелязва: през 1990 г. е имало само 56 междубрашнови организации, а към 2016 г. те вече са 119.



В проучването се допуска, че повишаването на броя на междубраншовите организации се дължи на доказателството, че те могат да бъдат от полза за осигуряване на кохерентност и сътрудничество по веригата за доставка на хранителни стоки в широк спектър от сфери – от подобряване на информираността и прозрачност на производството и пазара до изследването на нови потенциални пазари и подобряване на маркетинга.

Проучването обръща внимание на факта, че не всички междубраншови организации са структурирани или функционират по един и същи начин. Коментира се и защо все още не съществуват такива организации в редица страни-членки на ЕС.

Анализът обхваща различните подходи на работа на национално ниво и оценява каква е ефикасността от тях по отношение на веригата за хранителни стоки.