От Европейския съюз (ЕС) твърдят, че безопасността на храните трябва да бъде усилие "от фермата до вилицата" и не е достатъчно бактериалния товар да се сведе до минимум чрез третирането в кланиците. Това стана ясно от информация на електронното издание Poultryworld.
 
 
Американското пиле се третира с мек хлориран спрей за намаляване на бактериите на повърхността му и това е една от причините Европа забрани вноса на птиче месо от САЩ.
 
Изправени пред необходимостта от развитие на нови търговски партньори, тъй като Великобритания напуска Европейския съюз, има опасения, че местното производство може да бъде подкопано от евтиния внос от държавите, където производствените разходи са значително по-ниски. 
 
Също така има малка надежда, че политиците, които искат да търгуват с най-големия ни износ, услуги и финанси, ще запазят позиция, която понастоящем държи американските ни пилета настрана от нашите рафтове. 
 
От Институтът "Адам Смит" са категорични, че хората ще трябва да ядат по три цели американски пилета всеки ден, за да имат някакъв ефект върху здравето.