Полша може да заеме лидерска позиция в производството на пуйки в ЕС след 2 години, сочат данни на Евростат. В момента страната изпреварва Франция по производство на пуешко месо и отстъпва само на Германия, която остава единствената страна, декларираща по-високи показатели.

Американците се радват на по-добър пазар на пуйки зад граница

При запазване на настоящата динамика на ръст, още през 2020 г. може да станем най-големият производител на пуешко месо в Европа, изпреварвайки германците, казва в свое съобщение Националната палата за птицевъдство, информира порталът Spożywczy.

Производството на пуйки в Полша постоянно расте през последните две десетилетия. В периода 2015-2016 г. страната влезе в топ 3 на производителите на пуйки в ЕС. През 2017 г. производството леко намаля заради птичия грип.

Производството на пуйки в Полша расте в продължение на повече от 10 години. Настоящият бум продължава от 2014 г., с едно прекъсване заради птичия грип. При това нивото на производството расте на годишна база с няколко процента. Ако това продължава, ще се превърнем в най-големия производител на пуешко месо в Европа, коментира директорът на Националната палата.

През първите четири месеца на тази година Германия произведе 162 000 тона пуешко месо. Полша регистрира 128 000 тона, следвана от Франция (113 000 тона), Италия (97 000 тона), Испания (76 000 тона) и Великобритания (57 000 тона).