Как да се противопоставим на имитиращите продукти и заблуждаващите етикети? Именно тази тема е застъпена във фокуса на дискусионния клуб, който ще се проведе на изложението „Фудтех 2017“ в Пловдив.Форумът ще се състои на 22 февруари в Пловдив.
 
 
Дебатите ще се съсредоточат върху начините за производство на опасни храни, злоупотребата с информация и последствията от нея, защитата на потребителите, ограничаването на сивия сектор.  
 
Същия ден там започва единственият на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва шест изложения, обхващащи цялата верига от нивата до трапезата, а най-големите сред тях са Международната селскостопанска изложба „Агра“, Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“ и Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“. Производството и предлагането на местни продукти са основен акцент в третото издание на мегафорума, което продължава до 26 февруари. 
 
В деня на откриването ще се състои и конференцията „Бъдеще за местните храни“, придружена от изложение на занаятчийски изделия със специално географско означение, по инициатива на  фондация „LocalFood.bg“ и „Slow Food България“.  
 
Европейският депутат Момчил Неков ще представи географските означения като възможност за развитие на бизнес, а техният принос за защита на българския вкус е сред основните теми. Ще бъдат обсъдени европейските механизми за подкрепа на микрокомпании,  инструменти за финансиране, успешни практики. 
 
Международна конференция „Храните, природните ресурси и териториалните предизвикателства на бъдещето“ ще събере изследователски и неправителствени организации, представители на държавни институции, фирми и университети на 24 февруари. Тя е част от Деня на биоземеделието, организиран от  Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в рамките на „Агра 2017“. 
 
Местни продукти, направени по традиционни рецепти с качествени суровини, ще изкушават посетителите в Града на виното и деликатесите. Участници в изложбите „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“ ще демонстрират голямо разнообразие на специалитети от различни региони. За първи път ще бъдат дадени отличия за вино от местен сорт в международния конкурс за наградите на „Винария“.
 
Така третото издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм се превръща в платформа за качеството на живот и инвестициите в него.