Вносът на овче месо в ЕС за първото тримесечие на 2017 г. зафиксира най-ниските обеми за последните няколко години. Това почти изцяло се дължи на намаляването на доставките от Нова Зеландия, съобщава meatinfo.ru.

Започва мащабно изследване на стадата с кози


Общият обем на вноса възлиза само на 40,3 хил. т, което е с 24% по-малко в сравнение с предходната година и представлява най-ниския показател от 1999 г.

По-късното честване на Великден тази година е възможно да е променило търсенето на агнешко и овче месо, но дори отчитайки това, търговията тази година съществено се е понижила.

Спадът във вноса от Нова Зеландия възлиза на 28%, макар през първото тримесечие на 2017 г. делътт на новозеландското агнешно месо, както и преди, да възлиза на 86% от вноса на агнешко в ЕС.



Намаляването на поголовието в Нова Зеландия и последващото съкращаване на клането на животни доведоха до понижаване на доставките на агнешко месо на световния пазар. Освен това страната увеличава доставките на месо към алтернативни пазари – Китай например, който демонстрира по-високо търсене.

Слабостта на еврото и особено на лирите стерлинги през миналата година способстваха за отслабването на търговията.

Вторият по големина доставчик на овче месо за ЕС е Австралия. Там е регистрирано увеличаване на доставките с ¼, т.е. 4000 тона през първите 3 месеца от тази година. Този обем обаче е недостатъчен, за да компенсира дефицита на продукция от Нова Зеландия.