Стартъпът от Бруклин е автоматизирал част от процесите на производството. Системите за климаконтрол помагат за регулиране на атмосферата в остъклените камери, а интелигентни датчици и камери постоянно следят температурата, нивото на влажност и CO2.
Анализирайки събраните данни, компанията подбира т.нар. „рецепти“ за отглеждане. С тяхна помощ може да настройва параметрите и да постига по-богата реколта. Този тип технология се използва в познатите аквапонични ферми, в които се отглеждат листни зеленчуци.
Подобно на други производства, във фермите на стартъпа гъбите се отглеждат не от нулата. В камерите се поставят „кълнове“. След това те се доразвиват под светлината на светодиодни лампи.
Интелигентна мрежа от датчици позволява с точност да се изчисли колко кг гъби ще бъдат произведени и как да бъдат разпратени те към търговските обекти, за да се реализират максимално.
Средно на седмица в многоетажната мини ферма се произвеждат 18-36 кг гъби. Стартъпът отглежда кладница, шийтаке и др. За производството им се използват 96% по-малко вода от обичайното. Изчислено е, че фермата произвежда 40 пъти повече продукция на квадратен фут, сравнено с традиционния метод.
Остатъчният субстрат компанията не изхвърля, а предоставя на местни компании, които произвеждат компост. По този начин се съкращават максимално ресурсите за логистика.
0 КОМЕНТАРА