Консервирани плодове и зеленчуци, произведени в България, ще се представят тази пролет на авторитетното международно изложение „Алиментария и Хорекспо Лисабон 2019“ в Португалия.
 
 
В дните от 24 до 26 март организаторите очакват страната да се превърне в сърцето на храните, напитките, гастрономията и дегустациите.
 
„Специализираната изложба е най-голямата бизнес платформа на хранително-вкусовата промишленост, дистрибуторската и хотелиерската сфера. Очакват се над 25 000 посетители-професионалисти и 800 изложители от различни държави“, се казва в съобщение за българското участие
 
Своя продукция в Лисабон ще представят пет български компании - „Олинеза Премиум“, „Пелтина“, „Катрин Ко“, „Кюстендилски плод“ и „Джем и Джем“. За целта те получават подкрепа от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) по схемата „Помощ за участие в изложения“. Организатор на българското участие е Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци.
 
 
„Целта ни е да се разширят потенциалните пазари за членовете на Съюза, както и да демонстрираме качеството на продуктите, постигнато от българските производители. Ще акцентираме върху уникални стари български рецепти, съхранили традиционните вкусови качества на българските плодове и зеленчуци, така и върху продукти, отговарящи на съвременните тенденции в храненето“, каза Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза. 
 
Стремежът е страната ни да се утвърди като една от водещите в хранително-вкусовата индустрия, като се осигури възможност за нови партньорства и разширяване на кръга от потребители за българската продукия.
 
Изложението осигурява представяне пред 10-милионния португалски пазар с възможност за достигане до повече от 32 милиона потенциални потребители от целия свят.