Фермерските продукти от планината ще имат специален етикет
Земеделските производители обаче продължават да се нуждаят от подкрепа и широко информиране на потребителите относно ползите от здравословната храна. Нарастващ проблем на такива стопанства е липсата на служители, защото биологичното земеделие - в по-голяма степен от традиционното - изисква ръчен труд.
Броят на биологичните ферми в Полша намалява, но броят на производителите, които действително произвеждат и доставят на
пазара, не се променя. Може дори да се каже, че стават по-квалифицирани, произвеждат все повече и повече. От друга страна, има по-малко стопанства, които не произвеждат нищо, нямат ливади или култури - казва Нюкас Гембка от Полската камара на органичните храни.
Според данни на Министерството на земеделието бумът на биологичното земеделие в Полша се е случил през периода 2003-2013 г., като броят на този тип ферми се е увеличил от 2,3 хиляди до почти 26,6 хиляди.
В момента броят им намалява.
Най-голямата площ на екологично обработваема земя е била заета от култури за фураж. На второ място са ливадите, пасищата и зърнените култури.
Намаляването на броя на биологичните ферми се дължи отчасти на факта, че някои от тях не се занимават с производство за пазара, а само прибират субсидии. От друга страна, през 2017 г. броят на лицата, произвеждащи биологични продукти, нараства значително - техният брой достига 795 (от които 664 са само за преработка).
Необходима е подкрепа на много нива за повече биологично производство. Подкрепата от селскостопански консултативни центрове трябва да бъде по-добре организирана. Определено имаме нужда от пари, с които да се насърчава производството на биологични храни. Трябва да започнем с потребителите, защото за да произвеждаме, трябва да имаме къде да продаваме.
Трябва да се покаже на потребителя как изглежда това производство - чрез организиране на срещи във фермите, демонстрации и изследвания, удостоверяващи съдържанието на повече витамини и отсъствието на пестициди, казва Гембка.
Повишаването на осведомеността на потребителите се отразява в пазарните резултати от няколко години. Изследванията показват, че екологичните продукти се радват на нарастваща популярност в Полша. Прогнозите на индустрията, цитирани от portalspozywczy.pl, показват, че делът на биологичните храни на полския пазар за хранителни стоки е около 0,3%, като до 2030 г. пазарът на екохрани се очаква да нарасне с 20% годишно.
Проучването IMAS („Органични храни в Полша“), проведено през 2017 г., показва, че 24% от поляците купуват сертифицирани биологични продукти поне веднъж седмично. От друга страна, потребителите все още имат малко познания, включително за производствения процес и сертифицирането на екопродуктите и често злоупотребяват с термините "здравословна храна" и "биологични храни".
Потребителите често мислят, че нищо не се прави в биологичното производство, защото всичко расте само. Ето защо тези продукти трябва да бъдат по-евтини, защото не се пръскат, не се торят и т.н. За съжаление нещата не стоят така. Използваме специализирани естествени торове, всичко, което не е било подложено на химичен синтез и идва от естествената среда. Това означава по-високи разходи - казва Гембка.
0 КОМЕНТАРА