Представяме ви сравнителна характеристика на биохумус и оборска тор.

В 100 kg Говежди оборски тор - има следните единици:
N - 0.5
P - 0.25
K - 0.75

В 100 kg Биохумус от говежди тор - има следните единици:
N - 2
P - 3
K - 3

• Биохумусът е по-богат на хранителни вещества, което налага използването му в по-малки количества
• Биохумусът не съдържа патогени и семена от плевели, оборският тор ги съдържа
• Биохумусът не изгаря дори и най-слабите растения, амонякът в оборския тор може да ги увреди
• Биохумусът има 3-4 пъти по-малък обем, което намалява разходите за съхранение, превоз и внасяне в почвата

Резултати от използването на биохумус в биологичното земеделие

• Добивът на картофите се увеличава с 40 до 70%; на зеленчуци – с 30 %; на царевицата – с 30 до 50%; на пшеницата – с 30 %
• Плодовете узряват с 10 до 14 дни по-рано
• Увеличава се с 15 до 45% съдържанието на витамини
• Увеличава срокът на съхранението на плодовете
• Получава се екологично чисти продукти - нитратите са до 55 пъти по-малко
• Ефектът се увеличава с годините вследствие натрупването на биотора в почвата.
• При първоначално натрупване и сеитбооборот, осигурява пълноценна храна на растенията за период от 3 до 5 години

Източник на изследването: Национална служба за съвети в земеделието, oфис Добрич