В биографията на Николай Пирогов традиционно се описват постиженията му в областта на медицината. Талантливият хирург обаче е притежавал и ред други качества. Например той разбирал от селско стопанство – създава сорт пшеница и може да се похвали с това, че е помогнал на селяните в Русия да се сдобият със земя след отмяната на крепостническото право през 1861 г., пише aggeek.com.

Нов сорт пшеница намалява разходите за добавки на птиците

Николай Иванович Пирогов (25.11.1810 — 5.12.1881) е известен в медицината и педагогиката. Той е систематизирал подходи във военно-полевата медицина, изобретил е гипсовата превръзка и интравенозната анестезия.Основоположник е на пластическата хирургия и топографската анатомия.

Както казахме вече обаче, интересите му не са се изчерпвали само до медицината и педагогиката. Още през студентските си години той пишел стихове. След това става хирург, а пред 1859 г. се сдобива с поземлен участък от 2000 ха и 50 ха дъбова гора в село Вишня близо до Виница.

Паралелно с медицинската практика се занимава със земеделие. За удоволствие поддържал паркове и градини, като отглеждал рози.

След като се установил успешно в село Вишня и опознал района, Пирогов забелязал, че селяните живеят далеч от обработваните от тях земи. Поради това решил да отстрани този недостатък.

Използвайки резултати от химически анализи на почвата, които предварително направил в Киев преди закупуването на земята си, той разделил имота на няколко части – зеленчукова градина, овощна и цветя.  След това въвел ред в дъбовата гора. Построил край езерото водна мелница и язовир. През 1866 г. издига за семейството си нова 20-стайна къща.

Пирогов имал особена любов към овощните градини и лозята. Отглеждал билки, занимавал се със селекция и бил много горд, когато местните селяни нарекли създадените от него сортове пшеница и ръж – „пироговски“.

Николай Пирогов изиграва важна роля и в поземлената реформа в Русия. Той силно се вълнувал от положението на селяните и по време на пътешествията си в чужбина се запознавал с опита в европейските страни.


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!