В сряда, 22 август, ще се проведе втората среща на редица животновъдни и развъдни асоциации с представители на ресорното ведомство. Първата среща се състоя 11 август между браншовците и зам.-министър Вергиния Кръстева. А на 22 август асоциациите ще се срещнат с министър Румен Порожанов, научи Фермер.БГ.
 
 
По време на събирането, асоциациите ще обсъждат наболели въпроси, като изпратената нотификация към Брюксел относно Схемите за обвързана подкрепа в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството, както и нуждата от промени в Закона за животновъдството.
 
На срещата, в която ще участват Националната козевъдна и овцевъдна асоциация (НОКА), Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС), Асоциация на развъдчиците на черношарената порода в България и други, ще изложат становищата си по отбелязаните по-горе точки.
 
[news]
Както Фермер.БГ писа, животновъдните организации, които представляват общо 3006 души, стопанисващи 71 800 крави и 222 000 овце, излязоха с декларация, която беше изпратена до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и до Министерския съвет. 
 
„Модулираната ставка трябва да бъде запазена, тъй като оказва много положителен ефект върху средното и дребното фермерство в България. Това, което е изпратено като нотификация противоречи и на европейски ценности, и на европейска политика за пренасочване на средства към дребно и средно животновъдство за сметка на единици ферми, които искат да приберат по 20-25 лв. от всяка една крава, принадлежаща на средните и дребни фермери, за да ги сложат в джоба си“, обясни преди дни пред Фермер.БГ Атанас Атанасов, председател на НАРМС.
 
Браншовите структури настояват и за промени в Закона за животновъдството, тъй като подлагат под съмнение представителността на Консултативния съвет по животновъдство.
 
„Парадоксът, който имаме в областта на овцевъдството и козевъдството е, че НОКА представлява 70% от животните под селекционен контрол. Тази асоциация след управителен съвет реши и излезе със становище модулираната ставка да продължи да съществува. Питаме на чий становища се стъпи, че да се премахне тази ставка?“, коментира пред Фермер.БГ съпредседателят на НОКА Янка Попова. 
 
След срещата със зам.-министър Кръстева стана ясно, че има вариант за промени, но становищата на асоциациите трябва да бъдат обсъдени с министър Порожанов.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!