Животновъдите се заканиха да сезират Брюксел за за нарушения на регламента за производство на млечни произведения у нас. Те са категорични, че този път няма да се поддадат на натиска на мандрите и ще настояват за бързо прилагане и контрол на Наредбата на МЗХ специфичните изисквания към млечните продукти.

 

Те изразиха опасения, че се правят опити да се внесат промени в наредбата, чрез които би отпаднало изискването имитиращите продукти да не се произвеждат, етикетират и пакетират в същите мандри, където се работело с мляко.

 

Именно затова, животновъдите поискаха и отзоваването на представителя си в Брюксел Диляна Славова. Искането ще бъде представено пред Министерството на земеделието и храните и премиера Бойко Борисов. Животновъдите заявиха, че Диляна Славова защитава интересите не на представителите на цялото съсловие, а само на част от мандрите в България, които произвеждат имитиращи продукти.

 

Според съпредседателя на говедовъдния съюз Панайот Тодоров: "Не бива да се правят компромиси с качеството на храните, имитиращите продукти трябва да имат различни знаци и да бъде обозначено отчетливо, че това не е млечен продукт. Освен това Българска агенция за безопасност на храните трябва да оказва строг контрол върху качеството, а мандрите, които веднъж са били санкционирани, трябва бъдат затваряни при повторни нарушения", заяви Тодоров.


Представителят на животновъди от Пловдивско Танчо Колев коментира, че животновъдите се надяват наредбата да влезе в сила до десет дни и да започне преетикетирането на имитиращите продукти. Животновъдите настояват да бъде спазен и срока за цялостна разпродажба на имитиращите млечните произведения продукти произведени до момента и този срок да остане 2 месеца, а не да бъде удължаван.В момента изкупната цена на млякото в редица региони на страната била от 40 до 56 ст., а себестойността на литър мляко 68 ст. , допълва Колев.