Без Национална стратегия за животновъдството, смешни субсидии за глава животно, картелни ниски изкупни цени на млякото и месото, без каквато и да било равнопоставеност с останалите европейски държави, включително и с Румъния, изправени пред фалит ферми… - така накратко може да се опише ситуацията в животновъдния сектор в страната.

“Поставени сме в безизходица, категоричен е млекопроизводителят от Великотърновско Петър Иванов*, и вече не вярваме на празните обещания, които управляващите ежедневно отправят чрез медиите, защото реално до сега не сме видели нищо. Да, на приказки добре го докарват, но действително още нищо няма по нашите джобове. Дори джобове не е правилно да се каже, защото, дори да дойдат пари по сметките, автоматично ще отидат по разпределение – към банката, към бензиностанциите, към приятели, които са помагали и по още много дупки, които трябва да се запълват”, разказа пред Фермер.БГ Иванов, който отглежда 60 крави и около 27 овце.

В същото време, позовавайки се на думите на министър Мирослав Найденов от участието му в Националния аграрен семинар, излиза, че българските животновъди ще получат сериозни средства от национания бюджет и от Европа, които ще ги подпомогнати финансово през следващата година. Ето защо:

•    От началото на декември трябва да започне изплащането на глава добитък – 61 млн. лв

•    40 млн. лв са държавните помощи, от които ще се възползват предимно земеделците по програмата Де минимис.

•    Европейската комисия разреши да бъдат изплатени в първите дни на 2010 година 300 млн. евро допълнително за подпомагане на сектора в ЕС – т.е. около 3 млн. евро ще получат българските животновъди. Според Найденов тези пари „ще отидат директно при млекопроизводителите”.

•    По всяка вероятност Европейската комисия ще разреши на България да използва и още 28 млн. евро европейски средства за подпомагане на млекопроизводителите 

Ще стигнат ли наистина всички обещавани от толкова време средства до млекопроизводителите и кога ще се случи това, времето ще покаже. Фермерите обаче реално се нуждаят от тези средства, защото от тях зависи и бъдещето на животновъдния сектор, който в момента е в критично състояние.

А съветът на Иванов към ръководството на МЗХ е следният: „Оставете вече в историята това, което е правило старото управление, а се вземете в ръце и започнете да доказвате на дела, че работите в интерес на българските животновъди!” 


* името на фермера е променено по негово желание

Гледайте ВИДЕО по темата:





© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!