Животновъди от различни части на страната алармират във Форума на Фермер.БГ, че срещат трудности при заверяване на Анкетните карти от ветеринарните лекари. Картите са необходими за пререгистрацията на фермерите като земеделски производители. „Нашият официален ветеринарен лекар не иска да завери анкетната карта, защото участъковия не иска да подпише декларацията за наличните животни. Стачкуват, не били подписали договари с министерството”, пишат участници във форума.

Трудностите с маркирането на животните са започнали още преди месеци, съобщава във форума ни Веселин Владимиров. Ето какво споделя той: „Стачкуват още от преди нова година. Имам вече 10-тина телета някои станаха на 3 месеца и няма кой да ги маркира.Участъковият ветеринарен лекар каза, че не са им плащали предните маркировки и Ветеринарният съюз стачкувал! Общинският ветеринарен лекар каза, че нищо не може да направи докато съюзът стачкува”.

Според лекарите, ако сега те подписват документи, след това те ще се окажат невалидни, защото в момента реално те са нелегитимни.

Междувременно до края на днешния работен ден всички 36 частни ветеринарни лекари в Пазарджишка област, които имат сключени договори по Националната профилактична програма, ще върнат всички инструменти, съобщи пред радио "Фокус" - Пазарджик д-р Атанас Делчев, председател на Съюза на ветеринарните лекари в Пазарджик. Причината за връщането на техническите средства са приключилите договори с Министерството на земеделието, които не са подновени. Никога до сега не е имало такова прекъсване при подписването на договорите с Министерството на земеделието, а и до сега нямаме индикации за подписване на нов рамков договор.

Така докато държавата и ветеринарните лекари не изгладят ситуацията помежду си, ощетени остават животновъдите, които не могат да получат необходимите им документи за пререгистрация, както и за подаване на документи за помощи.