Нов шамар в лицето на българските животновъди. Фермерите получили писма, с които част от тях се приканват в 14- дневен срок да върнат получени през 2007 г. субсидии по схемата за единно плащане на площ, съобщиха в Момчилград от ръководството на асоциацията на животновъдите, предаде БТА.

Става въпрос за земи, наети от фермерите за субсидиране, и попадащи под ударите на премахнатия в края на 2007 година код 6, т.е. площи отчетени не като мери и пасища, а в графата "други".

Заради наложената на страната ни санкция от Европа през 2008 г. е била направена нова проверка на съдържащите се в заявленията на животновъдите данни. За попадащите под код 6 земи сега държавата иска получените субсидии да бъдат върнати.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов заяви по този повод, че над 200 животновъди от област Кърджали са получили писма с искане за връщане на получените през 2007 г. субсидии. Има фермери, които трябва да върнат по 10-15 хиляди лева и то в 14-дневен срок, допълни той.

Животновъдите заявиха, че ако не се намери решение на този проблем, са готови да излязат за пореден път на стчаки.