Представители на животновъдни организации днес ще се срещнат с премиера Бойко Борисов в 11.30 ч., съобщиха за Фермер.БГ стопани.

 

Срещата е продиктувана от назряващите проблеми в сектора на животновъдството и конфликтът заради предстоящото затваряне на поне 50 хил. млечни ферми в края на 2011 г. заради непокрити хигиенни изисквания и куп други трудности, пред които са изправени фермерите.

 

Още от началото на лятото с няколко писма до премиера организациите сигнализираха, че от страна на МЗХ нищо не се прави. Това е и причината животновъдите вече да не искат да се договарят с министъра си Мирослав Найденов, а директно да търсят премиера.

 

На днешната среща се очаква някакво споразумение. По предварителна информация в разговора ще се включи и финансовият министър Симеон Дянков.

 

Тази сутрин пред Фермер.БГ браншът припомни, че настояват за нотифицирането на нова мярка 215 „Плащания за хуманно отношение към животните” да стане в най – кратък срок, така че фермерите – животновъди да могат да се възползват от възможностите на тази мярка още през месец декември 2011г.

 

В едно от последните писма на Националната организация на млеко и месопроизводителите пък беше посочено, че стопаните искат при водене на преговорите с търговските банки за отпускане на кредити за крави, биволи, овце и кози срещу залог на бъдещо вземане на глава животно от Кампания за директни плащания 2011 г. да присъстват и представители на животновъдните организации.

 

Естествено друга от темите на разговора ще бъде отпускането на нов дерогационен период за млечните кравеферми. Затова преговарящите ще настояват в кратък срок да се извърши повторен анализ на състоянието на млечните ферми.

 

Има и предложение субсидията, която се дава на крава на животновъден обект да бъде от 5 крави нагоре т.е. без да има горна граница. Мотивите за това са, че всички ферми са уязвими, поради което е необходимо да се обхванат и по – малките ферми, а наличието на горна граница от 49 бр. крави възпрепятства увеличаване на броят на животните в стопанството.

 

Срещата с премиера Борисов пък идва малко след като браншът се закани да организира голям протест в столицата на 27 Септември. Именно заради това се очаква днес фермерите да получат задоволителен отговор за проблемите си.