Стопаните от Странджанските села изразяват остро недоволство срещу реакциите на ветеринарните специалисти срещу усилията им да ограничат шап заразата в региона. Има и много стопани, които не са доволни от компенсациите, дадени им от МЗХ.

Няколкостотин животновъди от Странджа се събраха на протест вчера срещу избиването на добитъка им заради шапа. Те затвориха пътя към Лесово и границата с Турция, макар че нямаха разрешение за това.Животновъдите смятат, че ветеринарите ще унищожат повече от 7000 глави добитък, като превантивна мярка срещу разпространението на заразата, което ще заличи поминъка на хората, които живеят в странджанските села, и ще обезлюди района.

Хората обвиняват ветеринарната служба в неадекватни действия, тъй като унищожаването на добитъка се извършва седмица, след като е установено, че заразата се разпространява във фермите в селата Голямо Буково, Факия и Момина църква. Предвиденото за вчера умъртвяване на животни бе отложено, тъй като фермерите блокираха достъпа до трупните ями. Георги Манев, един от организаторите на протеста, заяви, че ако няма решение, ветеринарите няма да бъдат допускани до ямите и през следващите дни. Засега няма яснота как ще се спре разпространението на болестта, след като от Турция непрекъснато влизат в страната диви животни, заразени с шап.

От Агенцията за безопасност на храните заявиха, че няма основание за протест, тъй като мерките са по инструкция на Европейската комисия и ако не бъдат спазени, може да пострада целият ЕС. Животновъдите обаче са в стачна готовност и са готови на всички законови действия. Те се заканват да пуснат животните на свободна паша.