Животновъди от цялата страна ще се съберат на национален протест в сряда (17 февруари) от 12:30 часа край Стражица. Те, заедно с животните си, ще блокират кръстовището Кесарево – Балканци на главния път София – Варна, съобщи за Фермер.БГ овцевъдът Милчо Ангелов, един от организаторите на протеста. Според него се очаква да се съберат говедовъди, овцевъди и козевъди от цялата страна, които ще настояват за среща с министър-председателя Бойко Борисов. Оказва се, че министър Мирослав Найденов не може да реши проблемите ни, дава само голи обещаниия, а положението ни вече е нетърпимо, заяви Ангелов. 20 години работим на сляпо и искаме да знаем за какво всъщност работим, допълни още той.

Исканията на животновъдите са прости и категорични, обясни Ангелов. Протестиращите ще настояват да се създаде кризисен щаб, начело с премиера Бойко Борисов, който да включва експерти от Земеделското министерство, Държавен фонд „Земеделие” и фермери и да разработи цялостна стратегия за стабилизиране на животновъдния сектор. Необходимо е да се намерят пари за абсолютно всички овцевъди, козевъди и говедовъди, които да получат по още 15 лв. национални субсидии. Крайно време е да заработи нормално идентификационната система за отчет на животните, тъй като числата в нея не отговаряли на истината. Също и да се реши проблемът с ливадите и пасищата, заради които редовно фермерите са глобявани заради безстопанственост.

„Как да постъпиш, когато даваш пари за поляна с трева, а насреща получаваш гора, после те глобяват, че не си рязал храстите в нея?”, иронично питат фермерите. А кой ще глоби държавата, затова че картите й не отговарят на истината, е следващият им логичен въпрос.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!