На протеста утре ще покажем колко сме обединени и какво правим, защото няма да се спрем до изплащането на субсидиите. Това каза Юлия Коюнджийска, – зам.-председател на Обединени български животновъди за Фермер.БГ.

 
 
„Това е пълен хаос. Ако искат да ни унищожават, да казват. Хората не ги интересуват изборите. Те нямат пари за хляб, какво остава да хранят животните си. С какво са виновни животновъдите и земеделците, за да търпят това унижение? Ако си пълнят касите да излязат и да кажат – трябват ни вашите пари да ги ползваме временно, после ще ви ги върнем“, обясни Коюнджийска.
 
Вчера животновъдите бяха на работна среща с изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков и с експерти от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Днес от сдружението уведомиха животновъдите с писмо, че протеста пред МЗХ няма да се отменя.
 
Във връзка с прессъобщението от ДФЗ, че преди Великден ще бъдат направени плащанията по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 (ПРСР) - за местни породи, пасторализъм и малка част от пчеларство, зам.-председателят на Обединените български животновъди коментира:
 
„На работната среща не стана дума за промяна на заповедта, а за нейната отмяна, но тя все още не е излязла, ние никъде не я виждаме. Искам да кажа, че стачката не се отлага. Стачка ще има, защото ние не сме достигнали до края все още. Искаме сумите ни да бъдат изплатени, а до момента нищо не се е случило“, обясни тя.
 
 
На 8 март животновъдите изпратиха декларация във връзка с мерките 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“.
 
„На срещата вчера се оказа, че зам.-министър Георги Желязков не знае за каква декларация говорим, а ние сме я внесли на 8 март и тя е публикувана в цялото медийно пространство. След това изпратиха деловодител да я търси при входираните писма. Зам.-министър Желязков я погледна, прочете и каза, че я вижда за първи път, а освен това събралите се животновъди не представляват целия бранш“, допълни Коюнджийска.
 
 
Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите не присъства на срещата, но като браншовик, той също изрази мнение.
 
„Все още не е ясно къде са средствата, платени ни от Европейския съюз (ЕС) през януари. Не е ясно и защо прословутата заповед все още не е отменена, след като има подобно основание за отмяна. Изпратили сме декларация, в която подробно обяснява откъде могат да се намерят парите. Мярка 10 и 11 са жизнено важни не просто за сектор „Животновъдство“, но и за целия сектор „Селско стопанство“. Според мен се цели напрежението в сектора да ескалира още повече и ще го получат – не спираме с протестните действия. Утре ще проведем протеста, защото не получихме адекватни решения и отговори от страна на министерството“, категоричен е той.
 
 
По думите му „плащания направени преди Великден“ категорично не устройва земеделците. 
 
„2 месеца плащаме грешни лихви на банките. Срокът, който поставиха от ДФЗ категорично не ни устройва, защото парите от ЕС са влезли в хазната още януари месец. Отделно излязоха и казаха, че са платили 70 млн. за НР1 и НР2, но 10 хиляди земеделци не са получили и една стотинка. Защо? Защото министър Бозуков е трябвало да напише една заповед и да я спусне до ДФЗ, а не го е направил? Защо? Какво прави министърът? Стана министър само, за да си добави в СВ-то това. Животновъдите нямат нужда от такива управляващи“, заключи Бойко Синапов.