Във връзка с искането на животновъдния бранш, държавата да им обърне по-голямо внимание, като разбира се - увеличи финансовото подпомагане към тях, стопаните предлагат няколко идеи към земеделското министерство, които засега се четат само от писма, разменяни от лятото насам, показа репортерска проверка на Фермер.БГ
 
Организации в сектора настояват Дирекция „Животновъдство” към МЗХ да изготви годишен норматив за изхранване на 1 животно – т.е. да предоставят данни, колко струва за 1 година фуража за едно животно. Въз основа на тези данни да се определи и норматива за един брой овца-майка и един брой коза-майка. Това да важи и за един брой крава, един брой биволица и един брой бизон. На тази база да се формира и кредит.
 
От Националното сдружение на млеко и месопроизводителите пък предлагат на бенефециенти – животновъди с одобрени проекти по ПРСР, ДФЗ да поеме лихвите по инвестиционните им кредити, които те ползват, за да реализират одобреният проект, от момента на подаване на Заявката за плащане до изплащането на одобрената субсидия.
 
В писмо до министър Мирослав Найденов се вижда и друго интересно предложение: "Поради това, че прилежащите площи към стопански дворове на фермерите все още не са закупени от тях (като основната причина за това е бездействието на МЗХ), да им бъде отменен наема зя 1 (една) година".
 
От кореспонденцията личи, че фермерите са сърдити на администрацията и чиновниците, които са генерирали хаос в системата и от това са пострадали най-вече бенефициентите на европейските програми у нас. Затова следващото предложение, което е хвърлено към Мирослав Найденов гласи: "На отделите в МЗХ и ДФЗ виновни за получилата се кризисна ситуация на животновъдите, с актове да им бъдат взети заплатите за 2009 г. и 2010 г. за несвършена работа, а не същите да получават допълнително възнаграждение от по една допълнителна заплата всеки месец и то в период на финансова криза! (както бяха взети субсидите с актове на бенефециенти).
 
Нещо повече, исканията, формулирани по този начин, са депозирани не само в деловодството на МЗХ, ДФЗ и НС, а и специално до премиера Бойко Борисов за да е в течение със случващото се.