Между 70 и 80% са засетите площи с пшеница в страната, съобщи за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. В момента сеитбата е малко затруднена заради частичните превалявания в някои региони на страната. Най-бавно върви сеитбата в северозападна България, тъй като регионът е рисков по отношение на климатичните условия.

Що се отнася до цените на зърното, няма никакво движение. Търговията е много вяла, заради все още ниските изкупни цени. Хлебната пшеница се движи между 0,18 и 0,20 лв за кг. Фуражната шпшеница в отделните региони се движи между 0,16 и 0,18 лв. Търсенето и при нея е почти нулево.

За да успеят със сеитбата, част от земеделците теглиха още кредити. Както е известно, имаше разсрочка от ДФ „Земеделие” на целевите кредити от миналата година. Тези производители, които са разсрочили, сега кандидатстваха и за нов, т.е. увеличиха кредитната си задлъжнялост, обясни Христов. Другият начин за покриване на разходите е чрез подписване на договори с фирмите доставчици (на горива, семена, торове и т.н.), плащането да се извърши след получаването на субсидията (за стопанската 2008-2009 год.) през месец декември. Субсидиите са изключително необходими и за закупуването на минералните торове, необходими за основното пролетно торене. Много трудно се набавят средства от продажбите на собственото зърно, тъй като трудно се намира пазар, особено за ечемика и пшеницата.

По повод стартиращото от 1 ноевмри интервенционно изкупуване на зърно предсеадтелят на НАЗ изрази очаквания, че от тази възможност ще се възползват предимно производители, които са в близост до интервенционните складове, тъй като разстоянието също е допълнителен разход. Според него въпреки че интервенционното изкупуване на пшеница ще бъде с половин или една стотинка по-високо от вътрешната пазарна цена, към момента вероятно земеделците ще предпочетат да продават на вътрешния пазар, тъй като при интервенционната агенция парите се изплащат след два месеца.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!