Оценка среден по шестобалната система дадоха фермерите за работата на новото ръководство на Министерството на земеделието и храните до момента. Това сочат резултатите от анкета на Фермер.БГ, проведена сред 150 български земеделци по време на Националния аграрен семинар в к.к.Златни пясъци. 61% от фермерите оценяват работата на новото ръководство на МЗХ към момента с оценка Среден - 3 ; 38% от анкетираните дават оценка добър, едва 0,2% - мн. добър, а 0,8% от запитаните оценяват работата на МЗХ като слаба. Шестици липсват.

Нивото и начинът на работа в структурите на ДФЗ и Разплащателна Агенция  нямат особена промяна, заявяват 65% от запитаните фермери. 20% от тях пък смятат, че работата в тези структури е станала още по-тромава, некоординирана и неефективна от преди, а 15% посочват, че определено има положителна промяна и добри практики.

На въпрос „Изпълнява ли управляващата партия предизборните си обещания в секторите на селското стопанство”, 58% от запитаните фермери отговарят „По-скоро не, но все още има време за обещаното”. 27% казват, че обещанията се изпълняват отчасти, но с много пропуски, а 15% считат, че обещанията абсолютно не се изпълняват и дори вече са приложени решения, които ощетяват и нанасят удари върху сектора.

Интересни са отговорите, които фермерите дават относно усвояването на еврофондовете в областта на земеделието към момента: 42% от запитаните посочват, че то е много забавено с тежки процедури, 36%  - че е нормално забавено с тромави процедури. 16% от запитаните посочват, че е осъществимо, но при големи усилия и висока цена. 4% заявяват, че усвояването на еврофондовете е непосилно за техните стопанства.

В анкетета фермерите отговориха и на въпроси за реколтата през отминалата стопанска година, както и за цените на произведената продукция. Ето какви са резултатите: Едва 18% от отговорилите са посочили, че реколтата през тази година е била много добра. Равен брой участници – по 36% заявяват, че резултатите са задоволителни или по-скоро незадоволителни, а 10% отчитат лоша реколта през 2009 година.

Що се отнася до изкупните цени на произведената продукция – висок процент от запитаните – 55% смятат, че цените са умишлено манипулирани – ниски, 33% посочват, че са адекватно пазарни – ниски, 10%, че са задоволителни. Едва 2% от анкетираните посочват, че цените са много добри.

70% от земеделците заявяват, че зърненият пазар през тази година се повлиява най- вече от спекулативни манипулации. 25% смятат, че той е под влиянието на чисто пазарните механизми у нас и в чужбина, а 5% от фермерите смятат, че пазарът на зърно е въпрос на държавна политика.
 

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

 

 

Според министъра на земеделието, селата и агро-сектора трябвало да се развиват отделно