Промяната в наредбата за необлагодетелстваните райони показва как браншовите организации могат да защитят правата на членовете си, коментира главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров

Промяната в наредбата за по-високи нива на подпомагане в необлагодетелстваните райони, както и за премахване на тавана от 1000 дка за получаване на компенсации е доказателство за силата на браншовите организации. Така коментира промените, които одобри ЕК на шестото изменение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)  Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/. Според новостите отпада таванът на площите от 1000 дка за подпомагане в трудните райони. Също така се увеличават с около 50% и компенсациите на декар.


С извършената промяна ще се премахне една несправедливост към земеделските производители в необлагодетелстваните райони, каза Тодоров. Той обясни, че АЗПБ от няколко години полага усилия да се променят условията във втора ос на ПРСР, които касаят стопаните и биологичните производителите в трудните райони на страната, защото много от членовете на асоциацията обработват земи в планинските райони. Заради установените досега начини на компенсиране, тези фермери бяха в известна степен дискриминирани, тъй като имаха право да получават компенсации за по-трудните условия на работа и по-ниските добиви само до 1000 дка, въпреки че обработват в пъти повече земя.


Земеделският производител от Странджа Сакар Николай Димов разказа, че за него и колегите му от района ще е голямо облекчение премахването на ограничението от 1000 дка за получаване на компенсации за труден район. Той е зърнопроизводител и получава директни плащания на площ, но заради полупланинските условия, разходите за обработка и рискът по отношение на добивите е много по-висок, отколкото в равнинните части на страната. Досега той е вземал компенсации само за 1000 дка, а сега ще получава за всичките 25 хил. дка , които обработва, което в голяма степен ще компенсира разходите ми, обясни фермерът.


Зам.-министър Светлана Боянова пък увери, че до края на годината земеделските производители, които са подали заявления по тези мерки ще получат субсидиите с увеличението.