„Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ потвърждава заявената вече позиция за присъединяване към националния земеделски протест.” Това заяви Христо Цветанов, председател на УС на АЗПБ след получената покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов.

Срещата е насрочена за вторник 19 февруари във връзка с планирания за 20 февруари 2013 от 12 часа протест на пл. Александър Невски в столицата. Срещата ще се проведе съвместно с  представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Национален съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ).

„Това решение бе взето от УС на АЗПБ на 7 февруари, преди провеждането на Националната среща на земеделските производители в България в кк Златни пясъци”, припомни Христо Цветанов.

Исканията с които АЗПБ се присъединява към протеста са:
1. Незабавно изплащане на директните плащания на площ за 2012 година
2. Влизане в сила на схемата за намалена ставка на акциза на горивата за земеделски нужди
3 Спешно разплащане от страна на ДФ „Земеделие“ средствата по схемата за качествени плодове и зеленчуци
4. Отпадане на въвеждането на дерогация за ДДС
5. Отпадане на въвеждането на нивомери за складовете за гориво на фермерите
6. Разглеждане в срок до края на месец февруари на подадените проекти в ДФ „Земеделие“ от приемите по мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства”от ПРСР с оглед на ефективното усвояване на европейски средства по бюджет 2012.

По време на срещата с премиера Борисов, Христо Цветанов ще обърне специално внимание по отношение на ефекта от забавянето на директните плащания на площ. По думите му поне половин млрд. лева ще отиде при обикновените хора под формата на рента, дължима от фермерите на собствениците на земята, която обработват. От това ще има полза цялата държава и ще се отрази на покупателната способност на населението най-вече в изостаналите селски райони, където в повечето случай земеделският производител е единствения работодател.

Освен това според Христо Цветанов другите негативни ефекти са свързани с натрупващите се лихви към банките и ежедневното повишение на цените на суровините, необходими за пролетната кампания на земеделските производители. С оглед на недостига на средства се компрометира цялостното земеделско производство на страната. Христо Цветанов припомни още, че около 70% от плодове и зеленчуците и около 80 % от месото, което се реализира на българския пазар е внос.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!