Земеделската земя за поредна година си остава една от най-сигурните и рентабилни инвестиции, според анализатори на пазара. Според тях това е един от секторите, който беше сравнително леко засегнат от кризата, и един от първите, които започнаха да излизат от нея. Ако след бума от 2006 до 2008 г. в началото на кризата спадът беше достигнал 25-30%, то още в началото на 2009 г. бе регистриран ръст. Цената се повиши до 297 лв./дка средно за страната. През тази година цените на декар земеделска земя се движат в диапазона 300/320 лв./дка, а средната рента достига до 30 лв./дка, което е около 10% годишна възвръщаемост на инвестицията (в сметката не се включват земите в Добруджа, където средните цени са около 600 лв./дка, а рентите стигат до 60 лв./дка).

Тези цени се приближават максимално до предкризисните нива, което е положителен сигнал. Забелязва се раздвижване на пазара, като няма да е учудващо, ако сделките през тази година надминат нивата от 2009 г., когато бяха изтъргувани близо 1,3 млн. дка в 110 хил. сделки.

Причините за това са няколко. От една страна това са членовете на Асоциацията на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), част от която са публичните фондове за земеделска земя (АДСИЦ). Асоциацията е вторият по големина собственик на земеделски земи в България след държавата, като притежава приблизително 2,5 млн. дка., сочи официалната статистика. Една от големите победи на асоциацията през годината е, че успя да се пребори да не бъде възстановен член 4а от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), законопроектът за който беше изтеглен от вносителите преди второ четене.

Може да се предположи, че през стопанската 2010/2011 г. цените на земеделската земя ще се увеличат с между 10 и 15%, а рентите - малко по-малко. Интересна е информацията, публикувана от Световната банка, че през 2009 година в света са изтъргувани над 450 млн. дка земеделска земя. В световен мащаб се увеличава интересът към инвестиции в земеделска земя, България не прави изключение.

Все повече се увеличава интересът на европейски, израелски, катарски и кувейтски компании за плодородната българска земя. Очаква се само кувейтската инвестиция да надхвърли 500 млн. долара. В нашето земеделие вече са влезли италиански, холандски и датски инвестиции, основно в зеленчукопроизводството. На 3 и 4 декември на организиран семинар от БАСЗЗ за състоянието, перспективите и проблемите пред пазара на земеделски земи в България обаче бяха очертани и редица проблеми.

Най-големите проблеми остават раздробеността на земята и неправомерното й ползване. Според сдружението 8 млн. дка годишно се обработват неправомерно, а досега то е подало сигнали до 67 кмета за ползването на над 300 хил. дка земи незаконно. Според закона пустеещите земи могат да се обработват, но за целта кметовете трябва да създадат извънбюджетна сметка, по която арендаторите да превеждат усреднената годишна рента за землището на собствениците, чиито земи обработват. За съжаление това не се случва, а кметовете не могат да бъдат респектирани, защото носят само административна отговорност при неизпълнение до 2000 лв.

Простата сметка показва, че над 80% от средствата няма да бъдат събрани и при 8 млн. дка неправомерно ползвани земи при минимална рента от 15 лв./дка това прави пропуснати ползи за държавата и собствениците от над 120 млн. лв. годишно. Една огромна сума дори за държавата, да не говорим за тежък момент като сегашния на глобална икономическа криза.